Гамбургери атакують. Чи правда, що корови винні в глобальному потеплінні

корова

Якщо ви шанувальник McDonald’s або полюбляєте тішити себе свіжою яловичиною за сніданком, обідом і вечерею, — через вас від повеней страждають жителі Венеції, а нашу планету, теж через вас, невдовзі знищать кліматичні зміни. Принаймні так вважають дехто з екологічних експертів.

Розповідає Костянтин Ценцура для видання НВ, передає Зооварта.

Який зв’язок між яловичиною та кліматичними змінами? Все дуже просто: оскільки корови є жуйними тваринами, бактерії в їхньому організмі допомагають їм засвоювати їжу, виділяючи натомість дуже сильний парниковий газ — метан.

Раніше вважалося, що гази з кишківника корів є серйозним джерелом метану, який посилює парниковий ефект на Землі. Проте нещодавно журналісти The Washington Post (WP) написали, що насправді небезпеку становлять коров’ячі відрижки, через які нібито гріється наша планета.

За деякими даними, сільськогосподарська сфера є одним із головних джерел парникових газів, а корови, своєю чергою, домінують у виробництві цих газів в сільгоспіндустрії. Тому багато екоактивістів прагнуть, щоб людство відмовилося від масового споживання яловичини, молока і утримання коров’ячих ферм по всьому світу.

НВ з’ясовувало, чи дійсно корови винні в глобальному потеплінні, а також дізналося, чому веганство не врятує нас від кліматичних змін.

Фото: 2dmaterialsmag.com

Хто проти корів?

У нещодавньому матеріалі на The Washington Post журналісти написали, що «якби у всіх корів була своя країна — вони були б третім за величиною виробником парникових газів в світі».

Автори статті «Чи шкодять мої гамбургери планеті» наводять дослідження, згідно з якими щорічно в світі вирубується майже п’ять мільйонів гектарів лісів для розвитку агропромислового комплексу, а майже 30% вільних від льоду земель на нашій планеті використовуються як пасовища для сільськогосподарських тварин.

При цьому корови домінують серед інших тварин і, на думку декого з експертів, є одним з головних забруднювачів на Землі: оскільки жуйні тварини зростають і розмножуються довше, ніж інші, вони займають більше місця на фермах.

Для створення ферм вирубують ліси, які поглинають величезну кількість вуглекислого газу і знижують рівень парникового ефекту, і, до того ж, на цих фермах розводять корів, які виробляють шкідливий метан природним чином.

Журналісти WP пишуть, що в сільськогосподарській промисловості корови є відповідальними за 62% викидів парникових газів. За їхніми даними, якщо жителі США в своєму раціоні замінять всю яловичину на боби, це дозволить їм наполовину досягти показників викидів парникових газів на 2020 рік, наведених в Паризькій кліматичній угоді (з якої, до речі, президент США Дональд Трамп вирішив вийти).

Фото: thesun.co.uk

Автори матеріалу підрахували, що для виробництва одного грама білка з яловичини потрібно приблизно удвічі більше більше землі, ніж для аналогічної кількості білка з м’яса курки або свинини, і в 20 разів більше землі, ніж для виробництва бобів. Тому масова відмова від коров’ячих ферм допоможе відновити ліси й екосистему на планеті.

Експерт WP — віце-президент з питань науки та досліджень в Інституті світових ресурсів Джанет Ранганатан — заявила: «якщо найбільші споживачі яловичини в світі обмежать свої запити споживання до 1,5 гамбургера на тиждень (приблизно половина від того, що зараз споживає середньостатистичний американець), планета могла би вмістити населення в 10 млрд людей без необхідності перетворювати більше лісів на сільськогосподарські угіддя».

Ранганатан вважає, що таке обмеження в споживанні яловичини дозволило б знизити щорічні викиди парникових газів на 5,5 млрд тонн.

Згідно зі схожим дослідженням, яке опублікувало ООН кілька років тому, корови більше завдають шкоди планеті, ніж автомобільні вихлопи, а також відповідальні за виробництво аміаку, який призводить до кислотних дощів на планеті.

Однак в адептів відмови від яловичини є чимало супротивників, які вважають, що звинувачувати коров’ячі ферми в глобальному потеплінні не є слушною ідеєю.

Фото: Reddit

Винні вегани

Дехто з експертів і представників наукової спільноти вважає, що потужне лобі проти яловичини, якщо це так можна назвати, виходить від веганів та екоактивістів, які збираються вирішити кліматичні проблеми за допомогою переходу на рослинні продукти.

Зокрема, представники Единбурзького університету днями заявили, що фермери є демонізованими через те, що «екологічні лобісти» просувають ідеї про скорочення споживання м’яса і ферм по всьому світу. Виступаючи на одній з конференцій в Лондоні, шотландські вчені розповіли, що «м’ясо має вирішальне значення для фізичного і психічного здоров’я дітей, особливо в країнах, що розвиваються».

Вчені пропонують не відмовлятися від тваринництва, а розводити більш «ефективних» і менш шкідливих для навколишнього середовища тварин. «Відмінності у викидах метану від кращої і гіршої великої рогатої худоби сягає майже 30%, і якби всі британські фермери використовували найбільш ефективних тварин, це могло б скоротити викиди парникових газів майже на третину», — заявив професор Майк Коффі з Шотландського коледжу сільського господарства .

Такі «ефективні» види корів можуть рости швидше і споживати менше їжі, що буде однозначно краще для довкілля.

Хоча фермерам, можливо, і не потрібно буде розводити нові види корів, адже згідно з дослідженнями інших вчених, тези про шкоду «коров’ячих відрижок» і їх вину в глобальному потеплінні, включаючи звіти ООН, можуть бути перебільшені.

Експерт за якістю повітря і професор Каліфорнійського університету в Девісі Френк Мітленер вважає, що «реальна проблема, з якою зіткнувся сектор тваринництва, — це переконати споживачів і політиків в тому, що тварини не є відповідальними за глобальне потепління».

Річ у тім, що дані, згідно з якими корови є відповідальними за 20%, а то й 30% викидів парникових газів по всьому світу часто-густо включають лише прогнозовані показники на кшталт використання угідь для ферм і завданої шкоди від роботи холодильників в супермаркетах. Тоді як інформація про 30% шкоди транспортної сфери в глобальному потеплінні включає тільки безпосередні показники кількості вихлопних газів від автомобілів.

Фото: thefencepost.com

Як й у випадку з коровами, до цих цифр потрібно додавати дані про кількість шкідливих викидів під час автовиробництва окупованих під цю промисловість територій, автомобільних доріг тощо. Аналогічна ситуація і зі спалюванням викопного палива, необхідного для виробництва електрики по всьому світу.

Крім цього, виникає питання і до реальної небезпеки метану: так, цей газ набагато сильніше затримує тепло в атмосфері Землі, ніж вуглекислий газ. Але внаслідок процесу розкладання вже через 10 років метан перетворюється на вуглекислий газ, поглинається рослинами і його знову споживають тварини, тоді як вироблений людьми CO2 лишається в атмосфері на тисячі років.

На думку Мітленера, кількість великої рогатої худоби в сільськогосподарській сфері теж скоротилася утричі з 1975-го, і сьогодні на Землі як ніколи мало стад тварин, з яких нам все одно вдається виробляти необхідну кількість м’яса для споживання людьми.

Ну і, звісно, відкритим лишається питання про використання сільськогосподарських угідь, які нібито є надзвичайно важливими для екосистеми: «Дві третини сільськогосподарських земель в світі є маргінальними, що означає, що вони не можуть бути використані для вирощування сільськогосподарських культур, тому що там недостатньо ґрунту, води. Ми повинні використовувати цю землю для домашньої худоби, тому що це єдиний спосіб її використовувати», — каже професор Мітленер.

Ймовірно, в харчовій промисловості виробництво яловичини дійсно є найбільшим джерелом парникових газів. Але його все одно не можна порівняти зі шкідливими викидами в атмосферу від виробництва електрики, транспортної та промислової сфер, які відповідають за абсолютну більшість парникових газів в атмосфері Землі.

Навіть коли переконати любителів яловичини замінити її, наприклад, на м’ясо курки, ситуація не надто зміниться: птахоферми також є джерелом забруднення довкілля через відходи тварин, які використовують як добриво для ґрунту.

Фото: Impossible foods

Як вирішити проблему?

Для веганів, які вважають, що через споживання яловичини людство зазнає краху, і для любителів м’яса, які звинувачують в кліматичних змінах великі нафтогазові корпорації і пластик від Coca-Cola, вчені вже запропонували компроміс.

Торік агентство США з контролю за продуктами і ліками схвалило використання штучного м’яса. Кілька компаній на кшталт голландської Mosa Meat і американської Impossible Foods вже розробляють бургери з яловичини в лабораторних умовах.

Вчені використовують клітини з організму корів, збагачені спеціальною сироваткою з їхньої крові, а також виготовляють котлети на рослинній основі. Така продукція не тільки виглядає як звичайні бургери, а й має ідентичні смакові якості, а власне зі штучних котлет навіть стікає кров. Бургери від Impossible Food вже доступні в декількох тисячах закладів громадського харчування в США, включаючи популярну мережу гамбургерів White Castle.

Це стосується і морепродуктів: раніше в цьому році каліфорнійський стартап BlueNalu заявив про створення м’яса риб в лабораторних умовах. Вчені виростили штучні морепродукти за допомогою клітин м’язів живої риби, які помістили в спеціальне рослинне середовище з безлічі поживних речовин.

Фото: hightech.plus

Вирощені концентровані клітини змішували з іншою живильною рідиною — так званим біочорнилом, з якого згодом можна створити будь-який готовий продукт на 3D-принтері, включаючи рибне філе, морський гребінець, м’ясо ракоподібних, молюсків тощо.

Важливо, що морська їжа від BlueNalu не тільки не шкодить тваринам і навколишньому середовищу, а й може бути навіть кориснішою, ніж природні морепродукти: клітинний спосіб вирощування дозволяє позбавити м’ясо паразитів, бактерій, ртуті, мікропластику й інших шкідливих речовин, які потрапляють в середовище існування риб.

Головним каменем спотикання на шляху розвитку штучних продуктів залишається бар’єр сприйняття споживачів. Чимало людей не розуміють, що вже зараз їхній раціон складається з їжі, створеної в лабораторних умовах, як, наприклад, за допомогою генної модифікації, і в цьому нема нічого поганого.

Навпаки, розвиток таких способів виробництва їжі міг би позбавити нас від нестачі продуктів, забруднення навколишнього середовища, виснаження природних ресурсів і голоду в усьому світі. Ну й у веганів не лишилося би шансів звинувачувати споживачів яловичини в жорстокому поводженні з тваринами і глобальному потеплінні.

Автор Костянтин Ценцура.

Читайте також

Біля берегів Тасманії загинули понад 400 китів

Починаючи з понеділка біля берегів австралійської Тасманії загинули понад 380…

Читати повністю >

В Україні хочуть запровадити платну реєстрацію домашніх тварин

Верховна Рада України хоче зобов’язати всіх власників тварин присвоювати їм…

Читати повністю >

У США хлопчик зібрав понад 300 тисяч доларів на бронежилети для поліцейських собак

Брейді Снаковський разом із мамою заснували фонд Brady’s K9 Fund…

Читати повністю >
btn-up